25 de novembre: Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones

 

3R CICLE: LA MÚSICA (TIK TOK) I ELS VIDEOJOCS AÇÒ NO ÉS UN JOC

JUSTIFICACIÓ

Per a Merriam, A. (1964) en casi totes les cultures la música està lligada a l’emoció i és vehicle d’expressió de la mateixa. No és un llenguatge universal sinó conformat a la cultura a la qual pertany. Funciona com a representació simbòlica d’idees i comportaments. La música té la funció de produir una resposta física en qui l’escolta. Les cançons de control social tenen un paper important en moltes cultures, reafirmen les institucions socials mitjançant cançons que ressalten el que és adequat i el que no. La música és vehicle de transmissió de la història, de mites i llegendes, ajuda a la continuïtat i a transmetre educació i estabilitat d’allò que es transmet.

En definitiva, les cançons són un producte cultural, que expressa la realitat social de l’actualitat. S’ha de considerar com a vehicle de transmissió d’ideologies i creences.

La investigació educativa i social ha despertat l'alarma sobre els videojocs, el tipus de models ètics que trasmeten i com poden afectar als xiquets i xiquetes. El patró sempre és violent i cruel, i a elles, perquè apareixen com objectes i víctimes.

Els perfils femenins es poden estudiar des de diferents punts de vista, pel tipus de continguts que plantegen, segons el paper que tinguen assignats als jocs, o pel tipus de jocs que analitzem. Però sempre tenen en comú un perfil de figures secundàries com decoració de paisatges, complements del protagonista masculí, o víctimes de la violència.

Les dones que es presenten en els jocs estan “cosificades”, estan al mateix pla que els objectes de poder masculí, com els cotxes, motos, etc. En la major part dels videojocs, el món femení és símil de dèbil, cobardia, conformisme i sumisió.



VIDEOJOCS

https://prezi.com/p/ich1njhkx_ly/sexisme-als-videojocs/

MÚSICA 

Producte final: canviar la lletra d’una cançò irrespetuosa i adequar-la. Aprendre-la, gravar-la i difondre-la.

Comentaris